Vesting Flash 9
april 2017
Nieuwsbrief van Simon Stevin
Vlaams Vestingbouwkundig Centrum

Problemen om dit bericht te zien ? Bekijk het in je browser

Simon Stevin Vesting Flash
Er zit muziek in de forten!
hr1

inleiding

Op zondag 21 mei is het weer zover. De jaarlijkse Fortengordel is ondertussen een begrip geworden en brengt telkens duizenden bezoekers op de been. Deze editie staat grotendeels in het teken van muziek. 23 forten zetten de toon en nodigen de bezoeker uit om een kijkje te komen nemen en te genieten van een luisterrijke omkadering. Simon Stevin is van de partij in Fort 5 en in Lillo.
 
 
In dit nummer
hr1

facebook

Hedendaags klassiek Ensemble Sérafique vertolkt dagboek van Engelse frontsoldaat op 21 mei in Bolwerk - Fort 5 te Edegem.
hr1

Turnhout

Topmusici Britt Truyts, Kaat Vissenberg en Karen Peeters brengen een beklijvend en uniek programma. De brieven van frontsoldaat George, op muziek gezet door de hedendaagse Amerikaanse componist Alan Louis Smith vormen de rode draad. Maar ook: welke muziek werd beluisterd en gemaakt in de donkere oorlogsperiode ? Met muziek van Hans Eisler, Richard Wagner, George gershwin, Vera Lynn en nog vele anderen. Concerten om 14.00u en 16.00u. Een absolute aanrader !   Lees meer en reserveer
Boeiende bezoeken aan Fort Lillo voor jong en oud.
hr1

Bedmar

Op zondag 21 mei verwelkomt Fort Lillo de bezoekers op rondleidingen door Simon Stevin gidsen. Voorstellingen van "Cabaret Den Laetsten Stuyver" en het marionettentheater "De Poesje van Lillo" vinden plaats in het historische Kruitmagazijn. Kinderen kunnen toffe doe-modules uittesten op de infostand van het Havencentrum Lillo.     Lees meer

Marc Van Riet brengt op 21 april het verbluffende verhaal over de Belgische Generale staf bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.    
hr1

Bedmar

Aan de vooravond van WO1 hebben de Europese grootmachten plannen klaar voor een invasie in België. En België? In een boeiende 2 uur durende uiteenzetting onthult Marc Van Riet de plannen en de interne keuken van de Belgische Generale Staf tijdens de aanloop naar WO1. De lezing heeft plaats in Fort Liezele op vrijdag 21 april vanaf 20.00u. Inschrijving is verplicht.
Klik hier voor alle info en inschrijving.

Premie van ruim een miljoen euro om Fort Liezele verder te restaureren.    
hr1

Bedmar

Fort Liezele is volgens het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor Onroerend Erfgoed, het best bewaarde en meest complete pantserfort van de tweede fortengordel rond Antwerpen, de "Hoofdweerstandstelling". Marc Van Riet, coördinator van het Memorial Museum Fort Liezele vzw: " Nu kan er werk gemaakt worden van de volledige afwerking van het kazernedeel. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden om de fortbeleving voor onze bezoekers nog intenser te maken."     Lees meer

Een afwisselend bezoekersprogramma in Fort Saint Héribert van de Naamse Fortengordel.
hr1

vrouwenWO1

Saint-Héribert, één van de grootste forten van de Naamse Fortengordel samen met die van Andoy, Cognelée en Suarlée, bevindt zich voornamelijk op het grondgebied van Wépion. Door zijn ligging op 245m is dit het hoogste van de PFN. Saint-Héribert beschikte over twee stukken van 210, twee stukken van 150 en vier stukken van 120, allen onder koepel, alsook vier stukken van 57 onder geschutstoren. De ingang en de grachten werden verdedigd door negen stukken van 57 in kazematten.    Lees meer.

Dubbelprogramma Brialmontforten 7 en 8
hr1

LiezeleDe gidsen van fort 7 en fort 8 werken goed en graag samen. Daarom hebben ze hun begeleide historische wandelingen op elkaar afgestemd. Beide forten hebben elk hun karakterstieke eigenheden. Hiermee wordt aan de deelnemers vanuit aanvullende invalshoeken een bredere beleving geboden van het verdedigingsconcept van generaal Brialmont.    Klik hier voor data van de wandelingen en contactinfo

 
Nieuw: Een buitengewone oorlogsroman van Hugo Luijten.
hr1
Raversyde

De belevenissen van een Duitse soldaat in WO1 vormen de aparte invalshoek voor dit meeslepende verhaal. De auteur heeft zijn onderzoekingen duidelijk gedaan. Ook twee forten komen aan bod : Het fort Barchon en de ‘Feste Kaiserin’. In een enorme vaart wordt de lezer meegesleurd doorheen de oorlogsmaanden augustus en september 1914.
Lees meer

Lees in ons tijdschrift
Vesting.
hr1
Tijdschrift Vesting

David Maes
Walmer Castle en de Engelse kustverdediging.
Frank Philippart
De kustverdediging op de Britse Scilly Islands.
Robert Gils
Militairen in de vestingsteden deel 2.

Nog geen abonnement?    
Klik hier en wordt lid.

 
hr1

Copyright © 2017 Simon Stevin V.V.C.

Inschrijven op Vesting Flash Klik hier | Uitschrijven Klik hier