Vesting Flash 4
september 2012
Nieuwsbrief van Simon Stevin
Vlaams Vestingbouwkundig Centrum
Simon Stevin Vesting Flash
Herita, een beloftevolle stimulans voor een erfgoedsector met toekomst.
hr1

inleiding

Vaak leidt een te grote versnippering van krachten tot een verlies aan impact.  Tegelijkertijd wordt ons Vlaamse erfgoedlandschap gekenmerkt door rijkelijke diversiteit van specifieke organisaties en verenigingen waarbij passie, dieptekennis en toewijding de duurzame succesfactoren vormen.  Herita adresseert de twee factoren en legt de basis voor een sterkere erfgoedsector.
Voor kleinere structuren is het vaak moeilijk om de nodige middelen voor een doeltreffende vermarkting volledig op eigen krachten te realiseren.  In het informatietijdperk wordt het publiek immers overspoeld met communicatie en keuze-opties.  Om zich  in deze omgeving te onderscheiden en vooral een representatieve impact te realiseren zijn veel middelen nodig.  Sterke opiniemerken hebben de kracht om met hun verworven reputatie een complex aanbod te positioneren en zo door te dringen tot de  keuzeprocessen van de erfgoedconsument. Het erfgoed op een duurzame wijze te helpen ontsluiten en de schitterende lokale initiatieven te ondersteunen met een breder maatschappelijk draagvlak vormen voor Herita concrete en buitengewone uitdagingen.
Vanuit Simon Stevin hebben we het genoegen constructief mee te timmeren aan het project en zetten er nu met veel enthousiasme de schouders onder, in het vooruitzicht van een versterkte toekomst.
 Luc Olyslager
 
 
In dit nummer
hr1
    Fortendag 2012 in Fort Stabroek, een rijkelijk programma voor een onvergetelijke dag.
    hr1

    fortendag

    Het Fort van Stabroek, prototype voor de latere pantserforten van de Antwerpse buitenlinie, staat op 29 september in het centrum van de belangstelling. Niet alleen bieden we op de infobeurs een recordaantal exposanten, de bezoekers kunnen het unieke fort op een verrassend originele wijze ontdekken in al zijn aspecten.  Bovendien kan genoten worden van een prachtige tentoonstelling over de Antwerpse versterkingen.  En niet te versmaden : een heerlijk hapje en drankje in het onvergetelijke kader van het fort.  Lees meer
    Herita, dé nieuwe erfgoedorganisatie in Vlaanderen, brengt de erfgoedsector samen.
    hr1

    Herita'

    De kogel is door de kerk.  Dit weekend maakten we tijdens de Open Monumentendag op een twintigtal locaties kennis met de nieuwe erfgoedorganisatie, Herita.  Door de krachten van Open Monumentendag Vlaanderen, Erfgoed Vlaanderen en het Forum voor Erfgoedverenigingen te bundelen kan Herita de erfgoedsector nog beter ondersteunen en het publiek nog intenser bereiken. Minister Bourgeois : "Ik wens dat er in Vlaanderen een Herita-gevoel groeit dat vergelijkbaar is met het Engelse en Schotse Trust-gevoel."    Lees meer

     
     
    Dendermondse werkgroep wil de Hollandse Kazerne redden met een opmerkelijke actie   
    hr1

    DendermondeDe Werkgroep Cultureel Patrimonium wil de unieke Hollandse kazerne van Dendermonde redden.  Iedereen kan een steen van het beschermd gebouw adopteren en op die manier de Regie der Gebouwen, eigenaar van het waardevolle erfgoed, overtuigen van de noodzaak van een renovatie.  De indrukwekkende Hollandse Kazerne, enig in zijn soort, ligt er al jaren verwaarloosd bij en het wordt steeds erger.  Volgens de Nederlandse ingenieur Jan Kamphuis, die in opdracht van de werkgroep het gebouw onderzocht, is het karkas van de kazerne dermate stevig dat het gebouw prima kan gerenoveerd en vervolgens herbestemd worden, ondanks de huidige staat van verwaarlozing.  Mariëlla Ost, voorzitter van de werkgroep : "Via onze speciale website kan men een gratis een steen van de kazerne adopteren en op die wijze een onze actie  onderschrijven."   Lees meer en doe mee.

        
    Simon Stevin opleiding Versterkt Erfgoed voor natuurgidsen.
    hr1

    BodemonderzoekCVN - Centrum voor Natuur en Milieueducatie organiseert een cursus vestingbouw die verzorgd wordt door Simon Stevin V.V.C. Historische versterkingen zijn vaak ook waardevol natuurgebied. De cursus biedt aan natuurgidsen de nodige basis voor een goed onderbouwde gidsenwerking in forten, bunkerlinies en andere versterkingen. De cursus omvat 4 volledige zaterdagen vanaf 6 oktober waarbij de versterkingen door de eeuwen heen, het gebastioneerd stelsel, het polygonaal stelsel met bakstenen forten, de pantserforten en de bunkerlinies aan bod komen. De cursus bestaat zowel uit een theoretisch luik als praktische terreinbezoeken. Klik hier voor alle info en inschrijving.

     
        
    Bodemsensoren, een doorbraak in de archeologische prospectie.
    hr1

    BodemonderzoekBodems vervullen een belangrijke rol bij de bescherming van ons versterkt erfgoed.  De meeste sporen van vroegere activiteiten bevinden zich immers vrij ondiep, vaak net onder de ploeglaag.  De implementatie van het zogenaamde Verdrag van Malta, de conventie voor de bescherming van het cultureel bodemerfgoed, bepaalt dat een archeologische evaluatie een vereist onderdeel moet vormen van het vergunningsbeleid met betrekking tot ingrepen in de bodem. Meestal gebeurt dit terreinonderzoek nog met behulp van vaak destructieve boringen of het graven van proefsleuven.  Prof. dr. ir. Marc Van Meirvenne van de Universiteit van Gent introduceert een sneller, niet-destructief en vlakdekkend alternatief: de geofysische bodemsensoren die voor verbluffende resultaten zorgen.  Lees meer

     
     
    Advertentie
    Fortendag Stabroek 2012
     
    Enthousiast als het over forten, bunkers en andere versterkingen gaat ?
    hr1

    medewerkersMet een gedreven team ijveren we binnen Simon Stevin V.V.C. voor het behoud, ontsluiting, restauratie en herbestemming van onze versterkt erfgoed.  De organisatie bestaat bijna 50 jaar en beschikt over een aanzienlijke ervaring en know-how. We bieden talloze mogelijkheden aan vrijwilligers die hun passie voor versterkingen intens willen beleven vanop de eerste rij.  Geïnteresseerd om mee te werken ? Klik hier voor meer informatie.

     
    hr1

    Simon Stevin ExtraDomein Raversijde 6 juli-11 november : Tentoonstelling Archeologische Atlas van de 2 Zeeën pver verschillende maritieme sites en wrakken .
    Fort 8 14 oktober en 11 november 2012. Rondleidingen telkens om 14.00u.  Deelname is gratis.  Meer info op tel 0492 74 84 51 - Bron "De Nieuwe Antwerpenaar".  
    Fort Liezele Puurs: 9 november: Lezing Prof.E.Rooms: Vesting Antwerpen bij het uitbreken van WO1.
    Fort Lillo. 16/09 Historische wandelingen met gids Werner Bril telkens om 11.00 u en 15.00u.  Start aan het douanekantoor.
    Simon Stevin Studiebezoek Fort Aubin Neufchâteau: gepland najaar 2012 - verdere info volgt.
    Bastogne Ardennes 44 museum Een nieuw museum over de slag van de Ardennen in 1944 is nu in Bastogne te bezoeken. Het museum stelt op 1000 m2 een prachtige collectie voertuigen en uitrustingen van de 2de wereldoorlog tentoon. Klik hier voor info.
    De Forten van Loncin en Eben Emael  13 mei 2013.  Organisatie Davidsfonds.  Precies op de verjaardag van de capitulatie van Eben-Emael. Vertrek per autocar om 09.00 u aan het station van Tienen.  Begeleid bezoek aan het museum en het fort van Loncin, lezing door Prof. Luc De Vos, bezoek aan het monument en de bunker in Veltwezelt en begeleid bezoek aan Fort Eben-Emael.   Reisbegeleiding : Prof Luc De Vos en Dave Warnier.  Deelname 95 euro.

     
    In de kijker: Fort Steendorp
    hr1
    Fort Steendorp

    Een der bijzonderste, meest uitgestrekte en..duurste forten in Vlaanderen.  Fort Steendorp was tevens het laatste fort dat in ons land in baksteen werd gebouwd, en de bekroning van acht eeuwen militaire baksteenbouw.  Vandaag een natuurgebied en een buitengewoon intressante site.
    Lees meer

    Lees in de Vesting special
    hr1
    Tijdschrift Vesting

    Robert Gils
    Themanummer.
    Kanontorens en torenforten.
    Ontstaan en ontwikkeling, Montalembert,  torenconstructies en het einde van de kanontoren.
    Nog geen abonnement?
    Klik hier en wordt lid.

     
    hr1

    Copyright © 2012 Simon Stevin V.V.C.

    Inschrijven op Vesting Flash Klik hier | Uitschrijven Klik hier