Binnenkort
verkrijgbaar !

De Antitankgracht van de Vesting Antwerpen.

Robert Gils en George Melis


Aan de hand van 6 gedetailleerde wandelingen wordt de lezer op deskundige wijze rondgeleid langs de Antitankgracht.

Voorinschrijving à 13,5 € portkost België inbegrepen ipv 15 €.
Het Moskou-archief

In het Koninklijk Legermuseum vinden we het Fonds 185 ook gekend als "Moskou Archief:"

Gedurende vele jaren was iedereen ervan overtuigd dat een belangrijk deel van de archieven van het departement van Landsverdediging tijdens de Tweede Wereldoorlog in de vlammen was opgegaan. 

In mei 1940 had de overheid immers beslist de archieven op treinen te laden en naar Frankrijk af te voeren. Het gerucht ging dat deze treinen tijdens de gevechten werden gebombardeerd en dat de archieven verbrand waren.
Het verhaal van de gebombardeerde trein in 1940 klopte dus niet. 

Het grootste deel viel in handen van de Duitsers, die dit overbrachten naar Berlijn. Na de Russische bezetting van Berlijn werden deze dossiers overgebracht naar Moskou. Hier ontdekten Belgische vorsers begin jaren 1990 in de geheime Russische militaire archieven tienduizenden dossiers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit alle bezette gebieden geroofd waren. Onze in 1940 verdwenen archieven waren teruggevonden.  Dit werd door enkele medewerkers van Simon Stevin V.V.C. ontleed, geïnventariseerd en verwerkt.Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting FlashBij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  

De 100ste verjaardag vormt een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.
Lees meer