Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws









De Simon Stevinprijs wordt uitgereikt door het Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum als blijk van erkenning aan organisaties, overheden of personen die zich uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt rond de instandhouding, bescherming, ontsluiting en waardering van het versterkt erfgoed.

Onder impuls van het gemeentebestuur en in samenwerking met de vrijwilligers is Fort Kessel uitgegroeid tot een toonaangevende cultuur-toeristische blikvanger en sprekende getuige van een bewogen verleden.

Vandaag is Fort Kessel één van de weinige forten die op duurzame wijze bewaard worden en waar de impact van de beschietingen bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zo duidelijk zichtbaar zijn.

De inrichting van educatieve lokalen in het fort werd binnen de Europese Gemeenschap als voorbeeld beschouwd om natuur en erfgoed op een gepaste wijze samen onder de aandacht te brengen.

In 2009 werd de gidsenwerking van Fort Kessel laureaat van de Projectoproep Erfgoedverenigingen van het Contactforum voor Erfgoedverenigingen, omwille van het inrichten van de educatieve lokalen en het uitwerken van educatieve pakketten voor scholen.

Een groot herdenkingsproject rond het uitbreken van de Groote Oorlog vond plaats in 2014. De rol van het fort werd hierbij op indringende wijze onder de aandacht gebracht, met als apotheose het audiovisuele klank- en lichtspektakel “de Val van het Fort”. Vervolgens werd gedurende 4 jaar met
“Ten Velde” een passend eerbetoon gebracht aan alle gesneuvelden.

De jarenlange gebundelde inspanningen hebben geleid tot de definitieve bescherming van het fort als monument op 6 februari 2018.


Over het Fort van Kessel

Het Fort werd gebouwd als onderdeel van de grote verdedigingslinie rond de stad Antwerpen. Nadat in 1908 de nodige gronden worden verworven, start men in 1909 met de bouw van het fort.

Als op 4 augustus 1914 de Duitse troepen de Belgische grens overschrijden en de oorlog uitbreekt is het fort nog niet volledig afgewerkt.

Op 4 oktober 1914 wordt het fort beschoten door de zwaarste Duitse en Oostenrijkse artillerie, die het onder vuur nemen met 30,5cm en 42cm projectielen. Door de zeer zware vernielingen die het bombardement met de “Dikke Bertha’s” heeft teweeggebracht, is het fort onverdedigbaar geworden. Op 5 oktober 1914 valt het in Duitse handen.

In 1934 wordt het fort heringericht als infanteriesteunpunt om deel uit te maken van de versterkte stelling Antwerpen.

Als op 13 mei 1940 het Belgische leger de stelling aan het Albertkanaal verlaat en zich ontplooit op de bunkerlijn tussen Koningshooikt en Wavre ( K.W.-linie ) wordt het fort geïsoleerd van de rest van het leger. Op 16 mei 1940 in de vroege morgen wordt het fort opgeblazen en verlaten door het garnizoen. Diezelfde dag bezetten de Duitsers het Fort.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het fort bewoond tot 1974. Sinds 1973 is het fort eigendom van de gemeente Nijlen.

Zie ook www.fortvankessel.be




Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer




Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...