Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws
Duitse troepenbunker te Maldegem - Strobrugge blijft behouden.

De bunker is een Manschappenbunker type Ma2 van de Duitse Hollandstellung. Het is een voorbeeld van de vernieuwende constructiewijze met gewapend beton zoals gebruikt door de Duitse zeemacht en toegepast vanaf Knokke tot Strobrugge. De grote bunker telt twee verblijven voor manschappen ondersteund door zuilen. Een geknikte gang geeft toegang tot de verblijfsruimtes. De bunker is opgenomen in de inventarisatie van het Bouwkundig Erfgoed : Manschappenbunker ID 216447.


 

Binnenzicht  verblijfsruimte 1.                              Zicht op de bunker vanaf de straatkant.
foto © Frank Philippart                                                   foto © Paul Van Damme

De Hollandstellung werd opgetrokken in de periode 1916-18 door het Duitse leger dat vreesde voor een geallieerde aanval via het neutrale Nederland.  De Stellung liep van Knokke tot Beveren en sloot ter hoogte van Vrasene aan bij de eveneens Duitse Stellung Antwerpen, gebouwd in dezelfde periode.  De linie werd slechts zeer beperkt en lokaal in een gevechtssituatie gebruikt.
Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...