Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws
Offer voor een verloren zaak.

Een buitengewone oorlogsroman van Hugo Luijten.

Een roman over een Duitse soldaat in WOI, dat is een aparte invalshoek.
Vanaf de eerste bladzijde word je direct het verhaal binnen getrokken en laten de romanfiguren je niet meer los. Het boek heeft een spannende plot, met een mooie balans tussen geschiedenis, suspense en oorlog. In een enorme vaart en met een pakkende stijl, sleurt de auteur je doorheen augustus en september 1914. Dat het nu eens niet met de loopgrachtenoorlog in de Westhoek of aan de Somme als decor was, maar dat het gaat over het begin van de oorlog is een in het oog springende bijzonderheid voor iedereen die wel wat WOI-literatuur gewend is.

Het is zeer realistisch geschreven, zeker wat betreft de gevechtsscènes.
Die zijn zoals het hoort in een oorlogsboek weliswaar aanwezig, maar goed gedoseerd  zodat er geen overkill is. Voor de leden van Simon Stevin: er komen twee forten in voor. Het fort Barchon bij Luik passeert in het verhaal, en de ‘Feste Kaiserin’ (later omgedoopt tot Fort Jeanne D’Arc) bij Metz speelt een niet onbelangrijke rol. Aan de omschrijvingen te zien heeft de auteur zich goed verdiept in hoe dit laatste fort eruit zag, want zelfs de opvallende gele bakstenen van de hoofdbouw worden vernoemd.

Ook het leven aan het thuisfront komt uitgebreid aan bod en je krijgt een goed beeld van die tijd, ook bijvoorbeeld over 'vrouwen en oorlog'. De auteur heeft zijn onderzoekingen duidelijk gedaan en dat maakt het tot een roman die blijft boeien.

Mathieu Gyssels

Verkoopinformatie

‘Offer voor een verloren zaak’ is overal verkrijgbaar in de boekhandel, maar ook online zoals bij bol.com of Proxis/Azur
Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...