Binnenkort
verkrijgbaar !

De Antitankgracht van de Vesting Antwerpen.

Robert Gils en George Melis


Aan de hand van 6 gedetailleerde wandelingen wordt de lezer op deskundige wijze rondgeleid langs de Antitankgracht.

Voorinschrijving à 13,5 € portkost België inbegrepen ipv 15 €.
Wat doen we.

De werking van het Simon Stevin V.V.C. steunt op 3 peilers.

De studie van de vestingbouw.

Na WO II werden permanente versterkingen niet meer beschouwd als een militair middel. De studie van de vestingbouw verdween uit het curriculum van de militaire scholen en academies en alle vestingbouwers zijn intussen overleden. Vestingbouwkunde is nu een essentieel historisch item en een belangrijk domein van studie en onderzoek.

Een versterking is ook geen uitsluitend militair onderwerp (dan zou de studie van een Gotische kathedraal ook een louter religieus onderwerp zijn). Een versterking werd weliswaar opgericht uit een militaire noodzaak en om er militaire handelingen in uit te voeren. Maar er zijn zoveel andere aspecten verbonden aan de oprichting, de bouw en de werking van een versterking, zoals de politieke geschiedenis, de bouwkunde, de landschapsgeschiedenis, de stedenbouw, sociale en economische implicaties, zonder de lokale geschiedschrijving te vergeten. Dan is er nog het behoud, de restauratie en het hergebruiken van oude versterkingen en hun stedenbouwkundige inpassing.  Die diversiteit uit zich ook in ons ledenbestand.

Die studie van de vestingbouw is ook nodig voor onze tweede opdracht, namelijk ondersteuning en advies bieden bij het behoud en herbestemmin van oude buiten militair gebruik gestelde versterkingen.Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting FlashBij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  

De 100ste verjaardag vormt een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.
Lees meer