Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws
Fort 4 in Mortsel, meer dan het bezoeken waard.

Speciale rondleiding op 23 november, aanvang om 13.30 u
De geschiedenis van Fort 4 in een notedop.

Fort 4 te Mortsel werd gebouwd in het kader van de Brialmontomwalling rond Antwerpen, dat als Nationaal Reduit zou dienst doen zodra het Belgische veldleger niet in staat zou zijn voldoende weerstand te bieden.

Het verdedigingsconcept van het  Nationaal Reduit bestond uit een belegeringsomwalling, een fortengordel en inundatiegebieden.  In maart 1860 werd de bouw gestart.  De fortengordel was voltooid in 1864

Fort 4 heeft zoals de overige Brialmontforten een trapeziumvorm, omringd met een natte gracht.  De gebouwen zijn opgetrokken in baksteen, en nog voor het uitbreken van de eerste wereldoorlog verstevigd met lagen ongewapend beton.

Fort 4 is amper betrokken bij krijgsverrichtingen.  Op 8 oktober 1914 kwam een voltreffer terecht op het binnenplein van het fort, waarop het garnizoen de versterking verliet.

Vanaf 1924 deed fort 4 enkel nog dienst als kazerne.  Tijdens de Tweede wereldoorlog namen de Duitsers het fort in gebruik als depot voor munitie en vliegtuigbommen.  Tijdens de Tweede wereldoorlog werd het fort een paar maal getroffen door vliegtuig- en V-bommen.  Na de oorlog deed het fort dienst als militaire opslagplaats.

Sinds het jaar 2000 is het fort eigendom van de stad Mortsel.

Neem deel aan de gratis rondleiding op 23 november.
Aanvang om 13.30u

Samenkomst aan de inkom van het bezoekerscentrum aan het reduit - Krijgsbaan te Mortsel.

De rondleiding begint in het bezoekerscentrum.  Vervolgens worden het reduit, het hoofdfrontgebrouw en de caponnières bezocht.  De duur van de rondleiding hangt af van hoeveel tijd en belangstelling ter plaatse wordt besteed.  De rondleiding wordt verzorgd door de gidsen van Fort 4.

Parkeren.
De auto's rijden best de Neerhoevelaan op (dit is de kliene zijstraat tegenover de ex-Massive verlichtingszaak.  Bij de hangar aan het einde rechts het domein oprijden en onmiddellijk rechtsomkeer maken en langsheen de hangar tot aan de Krijgsbaan rijden. Links rond de hangar draaien en zo sta je ter hoogte van de inkombrug.  Daar is voldoende parkeergelegenheid.

Duurtijd
We schatten 3 uur, afhankelijk van de gestelde vragen en belangstelling.

Uitrusting
Stapschoenen, een aangepaste jas en een zaklamp.

Prijs
De deelname aan de uitstap is gratis.

Vermeld in de mail je naam, voornaam, telefoonnummer en aantal personen.


Grotere kaart weergevenVesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...