Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws
Gidsenwerking Fort 8 Hoboken viert verjaardag met feestelijke wandeling op 13 oktober


Een uitgelezen kans om Fort 8 op een originele wijze te verkennen.  De wandeling van 13 oktober krijgt immers een feestelijk tintje.  De gidsenwerking ontstond 4 jaar geleden naar aanleiding van de herdenking "150 jaar Brialmontforten".  Sindsdien nemen de gidsen van Gé-èf 8 de bezoekers elke maand mee op een verkenningstocht doorheen het fort.  

Vertrek om 14.00u aan het witte houten huis, Schansstraat 7.  Reserveren is niet nodig.

Voor extra informatie kan u een mail sturen naar Fort 8.  Klik hier 

Over Fort 8 van de Brialmontomwalling.

Fort 8, gebouwd tussen 1860 en 1865, maakte met de zeven andere forten deel uit van de Brialmont fortengordel, die de stad Antwerpen tegen een bombardement moest beschermen.

Het is en bakstenen fort met hoge wallen en een groot reduit.  Het is omringd door een brede natte gracht en heeft een totale oppervlakte van 36 ha.

Het fort werd, in tegenstelling met de andere Brialmontforten nooit met beton gemoderniseerd en geeft ons dus het beste beeld hoe een origineel Brialmontfort er uitzag.

Na zijn declassering als versterking in 1924 werd het fort een depot van het leger.

In 1977 werd het door de toenmalige gemeente Hoboken verworven die het bestemde voor recreatie.  De huidige eigenaar, de stad Antwerpen wil het fort verder restaureren en de mogelijkheden die het fort biedt verder ontwikkelen.


Alle foto's : Copyright Fort 8


Grotere kaart weergevenVesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...