Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws
Simon Stevin bezoektips.

Ontdek  meer dan 500 jaar bewogen geschiedenis, vereeuwigd in 9 indrukwekkende versterkingen.

Fort Liefkenshoek te Beveren


Fort Liefkenshoek dateert van eind 16de eeuw en is grotendeels gerestaureerd.  Er is een mooi bezoekers- en belevingscentrum voor jong en oud.  Geniet ook van de gezellige taverne. (c) Fort Liefkenshoek - Gemeente Beveren.

www.fortliefkenshoek.be

Fort Napoleon te Oostende.


Het fort werd gebouwd onder generaal Napoleon eind 18de eeuw als verdediging tegen aanvallen vanuit het westen.  Het fort is helemaal gerestaureerd, heeft een boeiende programmatie en beschikt over een sfeervol restaurant. (c) Herita vzw

www.fort-napoleon.be/nl
De Citadel van Diest.


De imposante citadel werd in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwd als verdedigingswerk op het ogenblik dat België zich afscheidde van de Nederlanden.  De citadel is - als enige in Vlaanderen - zeer goed bewaard. (c) Simon Stevin V.V.C.

https://www.toerismediest.be/detail-134/de-citadel/

Fort 7 te Wilrijk.


Dit Brialmontfort werd gebouwd tussen 2959 en 1864 als onderdeel van de Antwerpse Fortengordel.  Het is een hoogtepunt van de baksteenbouwkunst.  Het fort is tevens een waardevol natuurgebied. (c) Simon Stevin V.V.C.

http://www.fortengordels.be/forten/fort-7-wilrijk

Fort van Duffel


Het "Spoorwegfortje" werd gebouwd vanaf 1886, deels in baksteen, deels in ongewapend beton.  Wie een historische uitstap wil combineren met een drankje of  diner kan steeds terecht in de gezellige fortbrasserie "De Krone". (c) Vilda - Provincie Antwerpen.

www.fortduffel.be/
Fort Liezele te Puurs


Fort Liezele, gebouwd vanaf 1906 is het best bewaarde en gerestaureerde pantserfort van de Antwerpse buitenlinie.  Het fort is volledig opgetrokken in beton.  het fort kan met gids of met audiofoon bezocht worden. (c) Simon Stevin V.V.C.

http://www.fortliezele.be/

Fort Breendonk


Dit pantserfort van de Antwerpse buitenlinie is vooral bekend door de periode van 20 september 1940 tot 4 september 1944 als "Auffanglager Breendonk", het beruchte Duitse strafkamp. (c) Stijn Bollaert voor Simon Stevin V.V.C.

www.breendonk.be/

Fort Kessel te Nijlen.


Wie ten volle de vernietigende impact van de Duitse "Dikke Bertha's" bij aanvang van de Eerste Wereldoorlog wil zien kan terecht in fort Kessel.  De versterking is nog grotendeels in de oorspronkelijke staat achtergebleven. (c) Simon Stevin V.V.C.

www.fortvankessel.be/
Bunkersite Park Den Brandt


Het imposante Duitse bunkerdorp uit de Tweede Wereldoorlog was het onderdak voor het hoofdkwartier van het Duitse 89ste Legerkorps.  De site is prachtig gerestaureerd en geeft een authentiek beeld van de Atlantikwall. (c) bunkervliegtuigarcheo.

www.bunkervliegtuigarcheo.com/Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...