Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws
Voorbije bezoeken

14 september 2013

Bezoek Maginotlinie : ouvrages Bois-du-Four en Latiremont

Op 14 september brachten we een  bezoek aan het monolitisch werk PO Bois-du-Four dat recent volledig werd heringericht, compleet met mitrailleurhefkoepel en 81 mm mortieren.
Het fort was een component van de Secteur fortifié de la Crusnes.  Het garnizoen bestond uit 135 manschappen en 2 officieren van de 130e RIF.  

Bois-du-Four is één van de zeldzame monoblok forten van de Maginotlinie, en op een unieke wijze verschillend van de overige versterkingen.  Het fort heeft drie 47mm kanonnen en twee 81mm mortieren, naast de bijna obligatoire MG-hefkoepel.

                      CORF-kazemat Ancien Front                                       Bois-du-Four mitrailleur/kanon opstelling

Gepantserde ingang CORF-kazemat                              De machinekamer van Bois-du-Four

Bois-du-Four
Bois-Du-Four                                                              Latiremont

Ook werd het  bovenwerk van het GO Latiremont verkend. 

Latiremont is een om zo te zeggen vergeten fort, evenwel krachtig bewapend met zes 75 mm kanonnen, gespreid in twee grote flankerende kazematten. Tenslotte werden nog enkele CORF kazematten, type Ancien Front verkend.

27 oktober 2012

Bezoek Fort Aubin-Neufchâteau

De machinekamer

De ingangspoterne                                                         Verbindingsgangen naar de kazematten

De ondergrondse kazerne

21 april 2012

Bezoek Hürtgenwald en de Westwall

Onder  deskundige leiding van Frank Philippart  maken we kennis met de streek waar de Amerikanen in het najaar van 1944 een hopeloze strijd gevoerd hebben tegen de Duisers die verschanst waren in de bunkers van de Westwall en in de donkere bossen van het Hürtgenwald.

Na het bezoek aan Museum "Hurtenwald 1944 und im Frieden" waar tevens een zeer gedetailleerde historische documentarie wordt vertoond.  Het programma omvatte verder het bezoek aan een volledig opnieuw ingerichte verbandpostbunker Regelbau 23, bezoek aan het militair kerkhof van Vossenack met het graf van veldmaarschalk Walter Model,  te Silberscheidt een viertal intacte Westwall van der Buhlert, de Oschenkopf met de recentelijk ontdekte soldatengraven, loopgraven en ontplofte bunkers en een intact fragment van de  Höckerlinie.

17 maart 2012

Bezoek Fort 7

Bezoek Fort 7 o.l.v. Philippe Vanhove. 
Samenkomst 14.00 u 
Start bij de ingang van het reduit (Legerstraat, kant van het crematorium).

Inleiding door Philippe Vanhove

geschutsopstelling rechter halve caponnière


de rondeweg bij de caponnièretoegang tot de rechter halve caponnièreVesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...