Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws
Gemeente Puurs ontvangt de Simon Stevin prijs.

Jarenlange inzet en goede samenwerking zet Fort LIezele op de kaart als het best bewaarde en gerestaureerde pantserfort van de Antwerpse Buitenlinie.

Op 28 september werd de Simon Stevin Prijs door voorzitter Frans Heyvaert overhandigd aan de Gemeente Puurs, vertegenwoordigd door burgemeester Koen Van den Heuvel en schepen Yvo Vandamme.

Met deze prijs wil Simon Stevin V.V.C.  initiatieven, personen, overheden of eigenaars bedanken voor uitzonderlijke initiatieven die bijdragen tot de opwaardering van het versterkt erfgoed.
vlnr. Frans Heyvaert, voorzitter Simon Stevin V.V.C,
Koen Van den Heuvel, burgemeester van Puurs en
Yvo Vandamme, schepen van cultuur.

De Simon Stevinprijs bestaat uit een natuurgetrouw schaalmodel 1:25 van de Dulle Griet.  Deze bombarde uit de 15de eeuw staat opgesteld op het Groot Kanonplein te Gent.  De loop weegt meer dan 12 ton, de totale lengte bedraagt 6 m en het kaliber is 64 cm !  Het stuk vuurt een 248 à 298  kg zware stenen kanonkogel af.  Met een kruitlading van 30 kg wordt een maximum dracht van 1.800 m gehaald.  De vuurcadans was... 1 schot per dag.

Fort Liezele.  Ooit verwaarloosd en vergeten, nu een druk bezocht en gewaardeerd icoon van het versterkt erfgoed.

Ooit werden objecten zoals forten, bunkers en linies verguist wegens totaal ongewenst.  Het had immers allemaal tot niets gediend.  En wat zou je in godsnaam ermee kunnen doen ?

De investeringen die hiermee gepaard zouden gaan, waren ook meer dan aanzienlijk.  Het betrof immers doorgaans kollosale objecten, dikwijls niet eens winddicht, om nog maar van de vochtproblemen te zwijgen.
Daarbovenop was er een gebrek aan elementaire nutsvoorzieningen en de meeste objecten lagen ook nog afgelegen.  Het grote publiek lustte er geen pap van.  Zeer dikwijjls volgde verwaarlozing en gingen ze een groene oase vormen, zeker in verstedelijkt gebied.

De versterkingen en hun verhaal bleven hangen in de "mist" van de geschiedenis.Die nevel is vandfaag totaal verdwenen mede door de Open Monumentendagen en de inzet van diverse organisaties zoals het vroegere Erfgoed Vlaanderen, Forum voor Erfgoedverenigingen en Monumentenwacht, ondertussen omgedoopt tot Herita, een Vlaamse "National Trust".
Maar ook door Simon Stevin V.V.C.  Stilaan wijzigde de mentalilteit van ongeïnteresseerd naar zeg maar aangetrokken tot boeiend.  De interesse was er, het was tijd voor actie.

Bij de eerste pioniers was gangmaker bij uitstek de gemeente Puurs.  In 1989 deed de gemeente beroep op Simon Stevin om iets te doen met het Fort van Liezele, waar het in 1979 eigenaar van geworden was.  Wat van dan af gerealiseerd wer - met in het begin vooral ook de inhoudelijke steun van Simon Stevin - is een mooi verhaal geworden.

Goed samenwerken leidt tot degelijke resultaten.

Het is het verhaal van een openbaar bestuur dat samen met een gedreven groep vrijwilligers - heden Fort Liezele vzw - in wederzijds vertrouwen bouwt aan een uniek cultuur-toeristisch erfgoedrelict met de bedoeling niet alleen te ontsluiten, maar de versterking ook in prima conditie voor de volgende generaties beschikbaar te maken.

Wat ooit met veel gemeenschapsmiddelen gebouwd werd als versterking en overbodig werd, wordt nu met een nieuwe en duurzame bestemming terug in de maatschappij gebracht.

Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...