Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws
Fort Oelegem wordt infopunt Fortengordels Antwerpen.

Koen Helsen, gedeputeerde van de Provincie Antwerpen en Lode Hofmans, burgemeester van Ranst gaven gisteren de eerste spadesteek voor een onthaalpoort aan het Fort van Oelegem. 

Eigenlijk een onthaal- en infopunt voor de bezoeker van de historische en groene fortengordel. Het Fort van Oelegem grenst aan het provinciaal Groendomein Vrieselhof en de vroegere hoofdingang is gemakkelijk te bereiken via de landelijke Goorstraat.
Voor de fietsende bezoeker is er al jarenlang een goed onderhouden dolomietpad.

‘Het Fort wordt, net als dit van Stabroek en het infopunt aan de Antitankgracht in Sint-Job-in-'t Goor, een onthaalpoort van waaruit de toerist-natuurliefhebber op ontdekking kan langs de Antwerpse Fortengordel en de Antitankgracht’, zegt Koen Helsen.

Het is een uniek gegeven dat onze militaire geschiedenis en het groen hier zo volledig samengaan.  Aan het Fort worden twee zones voorzien voor voetgangers en fietsers. Langs de Goorstraat, met zicht op de hoofdingang van het Fort, komt een staande infomodule met twee fietsenstallingen.
De tweede zone situeert zich iets noordelijker, op de flank van de Fortvijver. Hier komt een liggende module met een zitmeubel die uitgeeft op de militaire metalen brug over de Antitankgracht en op het schootsveld van het Fort.

Elke zone krijgt een fietsenstalling en wordt ingericht met boskiezel. De modules zijn eveneens uitgewerkt in passende materialen die het uitzicht niet schaden, zoals staalplaat, hardhout en vervangbare infopanelen.

De provincie wil niet alleen de groene omgeving van de twee Fortengordels rond Antwerpen in de schijnwerpers plaatsen, maar ook de nieuwe functies die de bouwwerken sedert jaren verzekeren.


Grotere kaart weergeven 

Heel bijzonder aan het Fort van Oelegem is haar vleermuizenpopulatie die er jaarlijks komt overwinteren. De reden trouwens waarom het Fort niet bezocht kan worden. Toch wordt overwogen om het beperkt toegankelijk te maken zonder de bewoners te storen. Al zal dat geen gemakkelijke evenwichtsoefening zijn.

Bron : Nieuwsblad
Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...