Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws

Herover de forten, wees sportief en bezoek het Fort van Kessel en Fort Oelegem per fiets tijdens de Fortengordel Fietsersdag.
De Gidsenwerking Fort Kessel en de Werkgroep Fort Oelegem organiseren een gezamenlijke opendeurdag in beide forten. Lees meer

In de voetsporen van een rijk vestingbouwkundig verleden.

Het Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum ijvert sinds 1964 voor het behoud, ontsluiting en herbestemming van historische versterkingen zoals forten, omwallingen, bunkerstellingen en andere historische verdedigingswerken.  

De gespecialiseerde medewerkers verstrekken advies en ondersteuning voor de instandhouding, bescherming restauratie en herbestemming van het versterkt erfgoed.

We organiseren regelmatig bezoeken aan forten en andere versterkingen in binnen- en buitenland, pubiceren het tijdschrift Vesting en beheren een uitgebreid documentatiecentrum.

Via een netwerk van plaatselijke correspondenten is Simon Stevin sterk verankerd met het lokale versterkt erfgoed.    

Informatie over versterkt erfgoed. 

De aanvragen met betrekking tot forten, bunkerlinies en andere versterkingen nemen stelselmatig toe.
Dit is een positief effect van het streven om verantwoordelijk met het
 versterkt erfgoed om te gaan.  

Alle aanvragen komen terecht in het documentatiecentrum en worden vervolgens doorgespeeld naar de betreffende specialisten.


Nu in Vesting

Vesting 2022/1-2-3

Wim Debaene

Recapture the Fortress Cities - RFC
De rol van fortificatie-erfgoed in de toekomst

David Maes

het Fort de la Chartreuse in Luik

Stijn Van den Bulck

Het Fort van Lier in augustus-oktober 1914


Camille Marchand

De Schans Landmolen.


Opnieuw een unieke bunker van Bruggenhoofd Gent bedreigd met afbraak te Astene - Deinze.

Nadat in het Bruggenhoofd Gent (Tête de Pont de Gand) in 2015 een laatste illegale sloping plaatsvond, kondigt zich na 5 jaar een alweer en ditmaal een legaal vergunde sloop van een unieke bunker aan.

Wat is er aan de hand met Bruggenhoofd Gent?

Sinds 2010 loopt een aanvraag tot bescherming van het integrale Bruggenhoofd Gent.  Vandaag stellen we vast dat er officieel nog niets is beschermd.  Bruggenhoofd Gent is een Interbellum bunkerlijn die opmerkelijk doeltreffend en origineel gecamoufleerd was.

Een eerste stap richting definitieve bescherming was de publicatie van de informatie op de website van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Zie Erfgoedobjecten 304562

Het Agentschap Onroerend Erfgoed beveelt daarmee aan om met de betreffende objecten die nog niet officieel beschermd zijn omzichtig om te springen gezien de definitieve bescherming ernstig wordt overwogen.

Hiermee wordt beroep gedaan op het gezond verstand en respect voor het betrefende erfgoed door het niet meer te slopen en geen misbruik te maken van adminstratieve achterstand.

De laatste officieel goedgekeurde afbraak van een Bruggenhoofd Gent structuur dateert ondertussen van 2011. Het zou zeer betreurenswaardig zijn om nog meer bunkers te laten verdwijnen van de originele 228 bunkers,  waarvan er momenteel nog 182 overblijven.

Lees meer en steun onze bezwaren.


Evenement Fortengordel Antwerpen uitgesteld tot 2022.

Traditiegetrouw openen de Antwerpse versterkingen elke derde zondag van mei gezamelijk de deuren. 
Fortengordel Antwerpen heeft een vaste plaats ingenomen als jaarlijks topevenement van het versterkt erfgoed rond Antwerpen.  

Door de huidige omstandigheden werd de geplande editie van zondag 17 mei geannuleerd. 

Ondertussen worden de voorbereidingen getroffen om de fortengordel traditie met verdubbelde energie volgend jaar verder te zetten.

Noteer daarom al zondag 16 mei 2021 in uw agenda.Robert Gils

23 maart 1930 - 8 januari 2020

Robert Gils overleden
op 8 januari.

Wij hebben afscheid moeten nemen van onze erevoorzitter en bezieler Robert Gils.
Op 8 januari is hij in zijn negentigste levensjaar zachtjes thuis ontslapen.

We drukken onze oprechte gevoelens van medeleven uit naar zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen en wensen hen veel sterkte. 

Robert Gils laat een grote leegte na in onze vereniging.  
We zullen hem erg missen maar troosten ons met de vele mooie herinneringen en zijn tijdloze bijdrage tot de opwaardering van het versterkt erfgoed.

Lees meer


Versterkt Erfgoed en Water,de Europese dimensie.

EFFORTS Jaarlijks Congres
28 - 29 november in Antwerpen.

Van donderdag 28 tot en met vrijdag 29 november is Antwerpen de gaststad voor het jaarcongres van EFFORTS, de Europese federatie voor versterkte steden en sites.

De focus van het congres ligt op Europese kennisuitwisseling en toekomstige samenwerking rond versterkt erfgoed en water.

Donderdag 27 november
Fortificatie, water en duurzame ontwikkeling staan centraal in een mix van boeiende presentaties, workshops met brainstormsessies over Europese mogelijke subsidies
en projecten, en een uitstap naar de Scheldekaaien.

Vrijdag 28 november
Christiano Lepratti uit Genua, Malcolm Borg uit Malta en Tuija Lind uit Finland inspireren over de impact van het klimaat op water en duurzaam toerisme. Vervolgens wordt er meer ingezoomd op Europese samenwerkingsverbanden en na de lunch volgt een bezoek aan de 16de-eeuwse Kipdorpsite.

Vanuit de stad zetten we Fort Lillo, de Heraanleg van de Scheldekaaien, de Kipdorpsite en het Waterplan van Antwerpen in de kijker.


Omdat we de toekomst van versterkt erfgoed graag vanuit verschillende invalshoeken willen bekijken, nodigen we graag sector-overschrijdend en breed publiek uit om deel te nemen aan het congres. 

Klik hier voor het volledige programma en info om in te schrijven.


De Simon Stevinprijs wordt uitgereikt als blijk van erkenning aan organisaties, overheden of personen die zich uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt rond de instandhouding, bescherming, ontsluiting en waardering van versterkt ergoed.

Fort Kessel - Het keelfront met traditorebatterij (c) Fort van Kessel.

Onder impuls van het gemeentebestuur en in samenwerking met de vrijwilligers is Fort Kessel uitgegroeid tot een toonaangevende cultuur-toeristische blikvanger en sprekende getuige van een bewogen verleden.

Vandaag is Fort Kessel... lees meer

Een aantal fortenverenigingen zorgen voor een waardige opvolger van het Fortengordel evenement dat de vorige jaren werd georganiseerd door de Provinicie Antwerpen.

Wandelaars, fietsers en geïnteresseerden kunnen ook dit jaar op 19 mei terecht in een twintigtal forten, schansen en musea van de Vesting Antwerpen die voor dit evenement de deuren openen!

De deelnemers organiseren deze opendeurdag elk afzonderlijk.  Er is dus geen overkoepelende organisatie zoals vroeger.  Bezoekers staan nu zelf in voor hun verplaatsing naar de gewenste sites.

Klik hier voor het volledige programma.Simon Stevin V.V.C. en de Stichting Menno van Coehoorn hebben de handen in elkaar geslagen om samen een project op te zetten rond de Wellingtonbarrière.

De huidige Wellington-projectpartners zijn de Provincie Namen, Efforts, en Frënn vun der Festungsgeschicht Lëtzebuerg a.s.b.l.

Het project heeft tot doel het uitbouwen van een kennisnetwerk dat uiteindelijk leidt tot een totaalbeeld over de werking van deze imposante barrière, haar ontsluiting en herbestemming.

Om het project te starten organiseren we in de Citadel van Namen een eerste colloquium waarop we de geïnteresseerden graag uitnodigen.   Lees meerDe nieuwe netwerkorganisatie EFFORTS vertegenwoordigt sinds 2017 de Europese steden en regio's met militair versterkt erfgoed.  
Simon Stevin V.V.C. is lid van EFFORTS. Onze vereniging wordt vertegenwoordigd door collega Karen Gysen. 

In Forte Marghera is EFFORTS op 8 en 9 november aanwezig samen met 65 Europese lokale en regionale leden in het ruimere kader van de Venice Architecture Biennale 2018.

Tijdens het jaarlijkse congres werkt EFFORTS zes concrete voorstellen uit rond het thema “De toekomst van de Europese versterkt erfgoed  post-2018” in het kader van de Verklaring van VenetiëLees meerFortendag fort 8 brengt een  programma met voor elk wat wils: begeleide bezoeken en vrij bezoek aan de historische versterking; infomarkt met verschillende forten- en gidsenwerkingen, gespecialiseerde uitgeverijen, tentoonstelling Groote Oorlog, een bezoekerscentrum en het pop-up Café L'Armée Belge. De toegang is gratis.
Info op http://gidsenwerkingfort8.blogspot.com/Iedereen is van harte welkom op de 4de editie van Fortendag Fort 8 Hoboken.  

Verken de historische Brialmontversterking met naar keuze een vrij of gegidst bezoek.

De Fort 8 infomarkt biedt volop inspiratie van forten- en gidsenwerkingen. 

Er is tevens de permanente tentoonstelling "Sporen van de Groote Oorlog", een work- in-progress over Hobokenaren in de Groote Oorlog, een sfeervol pop-up Café L'Armée Belge en voor de durvers een hindernissenparcours.  

Zie ook http://gidsenwerkingfort8.blogspot.be/

Op zondag 25 juni van 14.00U tot 18.00U opent Fort Haasdonk voor iedereen de deuren.  Het is zowat het enige fort van de Vesting Antwerpen dat in zijn oorspronkelijke vorm bewaard en... redelijk droog is gebleven. 

Fort Haasdonk, Vestingstraat te 9120 Haasdonk - Beveren - Toegang 4 euro.

Lees meer

Op zondag 13 november van 10.00u tot 17.00u verwelkomt de gidsenwerking van Fort 8 te Hoboken de bezoekers op een sfeervolle fortendag.
Het programma omvat zowel begeleide wandelingen als vrij bezoek aan de historische versterking. Wie info en inspiratie zoekt vindt zijn gading op de infobeurs met standhouders van diverse forten, gidsenwerkingen en organisaties. 

Verder ontdekken de bezoekers de pakkende fototentoonstelling "Sporen van de Groote Oorlog", een pop-up café en een hindernissenparcours voor de doeners en durvers.  Bijzondere aandacht gaat dit jaar naar de Gidsen Tegen Kanker.  

nocturne Fort Liezele

Sfeervolle avondwandeling op zaterdag 20 augustus om 21u30 in Fort Liezele, verlicht met authentieke petroleumlampen.  Herbeleef het neerhalen van de Duitse Zeppelin in 1914.  Achteraf genieten van een gezellige drink en Soep van de Troep.

Klik hier voor meer info.


Op zondag 28 augustus van 10u00 tot 18u00 kan je het fort gratis en zonder reservatie bezoeken.  De gidsen van Kessel Fort nemen je graag mee op geleide wandelingen door het fascinerende bouwwerk.  Deze ervaren enthousiastelingen zullen u weten te boeien door met u door de tijd te reizen en u terug te voeren naar de verschillende periodes waarin het fort een rol speelde.  Breng zeker ook een bezoekje aan de Kamer van de Commandant en "zijn schatten".
Fort van Kessel - Fortstraat te Kessel - 2560 Nijlen.  
Alle info op www.fortvankessel.be

Fort van Duffel in de running voor de eerste Onroerenderfgoedprijs !


Twee jaar geleden opende het fort van Duffel de deuren voor het grote publiek na een intensief restauratie- en herbestemmingstraject.  Deze realisatie van Kempens Landschap bleef niet onopgemerkt : het project maakt kans om de eerste Vlaamse Onroerenderfgoedprijs in de wacht te slepen. Uit 38 ingediende dossiers selecteerde de jury drie finalisten waaronder het fort van Duffel.Op 7 oktober zal minister-president Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, de winnaar bekend maken.

Ook jij kan stemmen !  Help mee om van het Fort van Duffel de winnaar te maken.

De jury beslist naar welk project de Onroerenderfgoedprijs gaat.  Vanaf nu tot en met 11 september 2016, de dag van de jaarlijkse Open Monumentendag, kan ook het publiek stemmen voor een aparte publieksprijs op www.onroerenderfgoedprijs.be

 Lees meer  

Simon Stevin voor één dag opnieuw onder Sovjet-dreiging.
Uitgebreid studiebezoek op 18 juni aan de Hollandse IJssellinie.

In samenwerking met Stichting "de IJssellinie" werd door Simon Stevin V.V.C. voor alle belangstellenden een exclusief dagvullend programma samengesteld om op intense manier te proeven van de permanente dreiging die kort na het einde van WO II tot ver in de 20ste eeuw uitging van Oost-Europa. We maken uitgebreid kennis met de wijze waarop men in het Westen omging met deze dreiging. Lees meer.


Herover De Forten Antwerpen op 15 mei 2016

Herover de Forten is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waarbij de Provincie Antwerpen samen met de talrijke fortverenigingen, vrijwilligers, eigenaars en sympathisanten het beste beentje voorzet om de bezoekers een onvergetelijke fortbeleving aan te bieden.  Ook Simon Stevin V.V.C. is van de partij.  Dankzij de dienst Erfgoed van de Provincie antwerpen heeft de overzichtstentoonstelling Antwerpse Forten 1914-18 een vaste thuis gevonden in Fort 4 te Mortsel en wordt vanaf 15 mei om 10.00u opengesteld.  Lees meer.

Wordt Bruggenhoofd Gent na 5 jaar slopingsvrij te zijn, alweer bedreigd door een nieuwe afbraak? 


Foto M. Demoor

Bunker A1 te Astene zou dienen te wijken voor de bouw van een OCMW-project te Deinze.  De beslissing tot sloop is nog niet genomen en de bunker zou kunnen geïntegreerd worden binnen het project. Hier ligt een mooie kans om respectvol en toekomstgericht om te springen met ons waardevol versterkt erfgoed.

Van de originele 23 bunkers die ooit gebouwd werden op het grondgebied Astene - Deinze, zijn er ondertussen reeds 8 gesloopt.  Het is zeer jammer dat nu weer een bunkertje bedreigd wordt dat nog qua uitzicht zeer uniek en vrij intact is.  Het bevat Gecamoufleerde bunker van Bruggenhoofd Gentnamelijk nog vrij veel van zijn originele baksteencamouflage waaronder ook achteraaan op het sas een zeer uniek rond gemetst ossenoog.  De toegang is nog in originele staat dichtgemetst tijdens de periode 1943-1944  in opdracht van de Duitse bezetter.  Hierdoor is de bunker aan de binnenzijde ook nog vrij intact wat betreft het aanwezige ijzerwerk.

In het Duitse Denkschrift stond nog deze mooie foto van een gecamoufleerde bunker van Bruggenhoofd Gent.  De bunker A1 komt perfect overeen met de afbeelding.Fortendag '15 wordt dit jaar door Simon Stevin V.V.C. in samenwerking met Raversyde georganiseerd op 27 september.  Raversyde is één der best bewaarde sites van de Duitse Atlantikwall.  Het domein behoort tot de cultuur-toeristische toppers van de regio en verwelkomt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Fortendag '15 biedt een uniek kader om op originele wijze het versterkt erfgoed te beleven.  Lees meer


De Ieperboog (Ypres Salient) was een uitstulping in het westfront rond de Belgische stad Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit was een saillant, een geallieerd grondgebied dat vooruitstak in het Duitse bezette gebied.

Aan de Ieperboog zou 4 jaar blijvend strijd gevoerd worden tussen Britten en Duitsers.  Marc Becquart brengt de adembenemende geschiedenis terug tot leven met woord en beeld in Fort Liezele.
Inschrijven is verplicht.  Voor meer info en inschrijvingen : klik hier

Speciale rondleiding in Fort 4 Mortsel op 23 november.

Op 23 november werd een bezoek georganiseerd waarbij de diverse aspecten van de historische versterking aan bod komen. 

Fort 4 te Mortsel werd gebouwd in het kader van de Brialmontomwalling rond Antwerpen, dat als Nationaal Reduit zou dienst doen zodra het Belgische veldleger niet in staat zou zijn voldoende weerstand te bieden.  Lees meer

Gidsenwerking Fort 8 Hoboken viert verjaardag met feestelijke wandeling op 13 oktober

De wandeling van 13 oktober krijgt een feestelijk tintje.  De gidsenwerking ontstond naar aanleiding van de herdenking 150 jaar Brialmontforten,  precies 4 jaar geleden.  Sindsdien nemen de gidsen van Gé-èf 8 de bezoekers elke maand mee op een verkenningstocht doorheen het fort. Vertrek om 14.00u aan het witte houten huis, Schansstraat 7.  Reserveren is niet nodig.  lees meer...

Studiebezoek Maginotlinie : Ouvrages Bois-du-Four en Latiremont

Bovenwerk Latiremont 

Op 14 september brachten we een bezoek aan het bovenwerk van het GO Latiremont.  Latiremont is een om zo te zeggen vergeten fort, evenwel krachtig bewapend met zes 75mm kanonnen, gespreid in twee grote flankerende kazematten.  Vervolgens bezochten we het monolitisch werk Bois-Du-Four en nog enkele CORF kazematten type Ancien Front.   lees meer..

Lillo Waterdorp - Boekendorp 11 augustus. 

Meer dan 8.000 bezoekers brachten de historische versterking tot leven op 11 augustus.  Wat een feest voor het erfgoed.  Lees en zie meer.


Afbraak van versterkt erfgoed WOI gaat door...

Historische bunker 126 van de
Duitse Turnhoutkanalstellung 1917 gesloopt.

foto Louis Verbraeken

Een aannemer heeft op 31 januari bunker 126 van de Turnhoutkanalstellung uit 1917 gesloopt.  De bunker moest wijken voor de uitbreiding van een Q8 tankstation. De  bunker was uniek. Op het dak was een betonnen vuurkam aanwezig  voor plaatsing van zandzakjes, ter bescherming van de bediening van een Maxim of Schwartlose mitrailleur.  Vanaf deze positie werd het centrum van Oud-Turnhout onder schot gehouden.    Lees meer

Kanaalbunker BH2 Briegden gesloopt.

Foto : G. Huygen

Sinds enkele jaren is NV De Scheepvaart bezig met grote verbredingwerken aan het Albertkanaal.  Te Briegden is recentelijk de brug opnieuw afgebroken en vervangen door een groter exemplaar.  Door de verbredingwerken aan het kanaal kwam nu de bunker langs de zuidzijde van het kanaal in de verbredingzone van het kanaal te liggen waardoor hij diende te verdwijnen binnen het huidige concept van het project.   Lees meer

Herontdekking van de Antwerpen Turnhoutstellung.


De verzameling Zimmermann zorgt voor verrassende inzichten.

In 2007 kwamen in het Koninklijk Legermuseum in Brussel een veertigtal ongekende WO I-luchtfoto’s van Duitse origine boven water.  De foto’s droegen het opschrift Kaiserliche Fortification Antwerpen en werden genomen door de verder onbekende piloot Zimmermann. Onderzoekers van de Universiteit Gent toonden aan dat de foto’s uit 1918 een schat aan historische informatie bevatten: meer dan 530 militaire verdedigings- elementen werden geïdentificeerd en op kaart gezet.

Lees meer


WO I artilleriestelling (her)ontdekt te Kruibeke.

Het betreft een batterij die bestaat uit drie open beddingen voor artillerie en één bunker. De open beddingen liggen in een 1/3e cirkel rond de bunker. Rond elke open bedding zijn er drie munitienissen.  Deze opstelling is uniek in Vlaanderen.
De artilleriestelling te Kruibeke was zeer waarschijnlijk voorzien om artilleriesteun te verlenen aan de verdediging in de zone tussen de forten Haasdonk en Steendorp.

Lees meer

Historische WO 1 bunker te Turnhout bedreigd met sloop.


In het kader van de geplande uitbreiding van een tankstation met shop en carwash aan de Parklaan te Turnhout werd ondanks negatieve adviezen toch in beroep de toelating gegeven tot het slopen van een unieke Hollandstellung bunker uit de 1ste wereldoorlog.

Lees meerVesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...