Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws
Antwerpse bunkers en loopgraven door de lens van Leutnant Zimmermann 1918

Vergeten Linies.

Op een heldere januaridag in 1918 verzamelt Leutnant Josef Zimmermann zijn team op het militaire vliegveld van Schaffen in Diest.  Hij heeft de opdracht gekregen de eigen, Duitse verdedigingslinie in de provincie Anwerpen te fotograferen.  Vanuit zijn tweedekker overziet hij de tientallen forten, schansen, geschutsopstellingen en loopgraven.  Ook langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten is het zicht uitstekend: ideaal voor het maken van goede luchtfoto's die kunnen dienen om de uitvoering van de camouflage van de stellingen te controleren.

De foto's worden ontwikkeld en geanalyseerd, waarna ze in dikke dossiers verdwijnen en vergeten raken.  Na de oorlog komen de foto's via Berlijn, Moskou en Parijs in Brussel terecht.  Pas in 2007 duiken ze weer op.

Vergeten linies, Antwerpse bunkers en loopgraven door de lens van Leutnant Zimmermann (1918).  

De lezer ontdekt in de tweedelige uitgave niet alleen alle details van deze unieke luchtfotoreeks.  Ook het onderzoek dat tot de herontdekking van de linie heeft geleid, 400 bunkers en de 10 kilometer loopgraven die nu nog in de provincie bewaard zijn, komen uitgebreid aan bod.  Het werk laat de lezer kennismaken met dit zeer goed bewaard militair erfgoed, met elementen die uniek zijn voor België en zelfs voor Europa, en gaat in op een minder gekend onderbelicht aspect van de Groote Oorlog.  Die woedde immers niet alleen aan het westelijke front, maar drukte ook honderd kilometer daarvandaan in bezet gebied zijn stempel op het landschap en op het dagelijks leven.

Vergeten linies
Antwerpse bunkers en loopgraven door de lens van Leutnant Zimmermann (1918)

De eerste editie is volledig uitverkocht.  Levering van de herdruk wordt verwacht vanaf half februari.

Dienst Erfgoed, provincie Antwerpen
Twee rijkelijk geïllustreerde boekdelen, 280 en 212 pagina's
Formaat 24 x 24 cm, linnen hardcover.
Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...