Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws

Lezing over de rol van bekende en minder bekende meisjes en vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Fort Liezele - 8 maart 2013 om 20.00 u

Met deze lezing naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag wil Stefaan Vandenbussche illustreren dat de Groote Oorlog van 1914-1918 niet uitsluitend een mannelijke aangelegenheid was. Vrouwen hebben meer dan hun steentje bijgedragen in de wereldbrand, de Grande Guerre of The Great War die een einde zou maken aan alle oorlogen.

Het is niet zo moeilijk om iets over ‘Vrouwen in de Groote Oorlog’ te vertellen. Op het eerste zicht lijkt het misschien wat ongewoon, maar bij de voorbereiding hiervan is de moeilijkste opdracht: een selectie maken. 

De verhalen typeren een persoon, situatie of gebeurtenis. Het ene verhaal is schrijnend, in een ander steekt dan wat meer humor. Maar elk verhaal dwingt respect af voor de rol die zoveel meisjes en vrouwen, elk op hun eigen manier, met hun eigen achtergrond en afhankelijk van hun levensomstandigheden, noodgedwongen hebben gespeeld in die Groote Oorlog. Volgende vrouwen komen aan bod, elk met hun eigen spraakmakende geschiedenis: 

Marie Vermaercke, Käthe Kollwitz, Marie en Irène Curie, Edith Cavell, Rosa Zenokh, Ellen N. La Motte, Gabriëlle Petit, Nellie Spindler, Bertha Krupp, De Madonna's van Pervijze - Mairi Chisholm en Elsie Knocker - Ursula Brückner.

Inschrijven

De toegangsprijs bedraagt 6 euro per persoon. 
Wegens het beperkt aantal plaatsen is reserveren verplicht.  

Klik hier om in te schrijven via email met vermelding van uw naam en het aantal deelnemers. Reserveren kan ook telefonisch op het nummer 0476 55 76 32.

Fort Liezele, Fortbaan 2 2870 Liezele-Puurs
Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...