Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws

De nieuwe netwerkorganisatie EFFORTS vertegenwoordigt sinds 2017 de Europese steden en regio's met militair versterkt erfgoed.  Simon Stevin V.V.C. is lid van EFFORTS. Onze vereniging wordt vertegenwoordigd door collega Karen Gysen. 

In Forte Marghera is EFFORTS op 8 en 9 november aanwezig samen met 65 Europese lokale en regionale leden in het ruimere kader van de Venice Architecture Biennale 2018.

Tijdens het jaarlijkse congres werkt EFFORTS zes concrete voorstellen uit rond het thema “De toekomst van de Europese versterkt erfgoed  post-2018” in het kader van de Verklaring van Venetië. 

Dit gebeurt in samenwerking met het Italiaanse lid van het Europees Parlement Silvia COSTA en Adam KARACSNONY, Hongaars vertegenwoordiger  in het Europees comité van de regio’s  (beide rapporteurs voor het volgende EU-Programma voor Creatief Europa) en samen met EUROPA NOSTRA.

Hiermee levert EFFORTS een concrete, duurzame bijdrage aan de brede Europese uitdagingen op het vlak van economie, energie, ruimtelijke ontwikkeling en sociaal beleid. 

EFFORTS voorzitter Frank PETTER, burgemeester van de Nederlandse stad Bergen op Zoom: "Aan het einde van dit  Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018, is EFFORTS er trots op om de actiepunten als een van de culturele beleidsprioriteiten voor te stellen aan de volgende Europese Commissie in 2019 in het kader van hun nieuwe agenda en de toekomstige culturele programma's." 

De Europese netwerkorganisatie EFFORTS lanceerde in het Jaar van het cultureel erfgoed 2018 tevens het eerste Europese fortenfestival: de jaarlijkse European Fortress Days (EFD).  
In deze eerste editie in september 2018, deden meer dan 60 forten in 12 Europese landen mee. 

Op 8 november zal in Venetië de eerste EFFORTS Award uitreiking het evenement op passende wijze afronden. 
EFFORTS is van mening dat Europese samenwerking en vertegenwoordiging de sleutel is tot het bereiken van haar doelstellingen.  

De missie bestaat uit het versterken van de structurele Europese regionale en lokale samenwerking, coördinatie enagenda setting van het militair versterkt erfgoed als een kernlelement van een gemeenschappelijke Europese geschiedenis.  

Elke Europese, nationale, lokale of regionale autoriteit enelke persoon die actief betrokken is bij de bescherming en het duurzaam hergebruik van militair erfgoed, is welkom om de inspanningen te bundelen.  

Het jaarlijks Congresprogramma en de tekst van de ontwerp “Verklaring van Venetië”: www.efforts-Europe.EU/Annual-Congress.  

Contact: Rafael.Deroo@efforts-europe.eu, EFFORTS secretariaat, Trierstraat 67, 1040 Brussel T: + 32. (0) 477.623.792.  

FB/Twitter/Instagram: effortseurope
Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...