Antwerpse forten 1914
door Robert Gils

Prachtig kijk- en leesboek over de Antwerpse forten in 1914 en vandaag.

   

Het verhaal van de Antwerpse forten en de Duitse belegering in woord en beeld aan de hand van talloze historische documenten en sfeervolle actuele foto's.  
Hardcover - 240 pag

kalender

Nieuws
Historische WO 1 bunker te Turnhout bedreigd met sloop.


In het kader van de geplande uitbreiding van een tankstation met shop en carwash aan de Parklaan te Turnhout werd ondanks een negatief advies toch in beroep de toelating tot sloop van een unieke Hollandstellung bunker uit de 1ste wereldoorlog gegeven.

De bunker Nr 126 , een Type 1 afwachtingsbunker voor mitrailleurschutters is uniek door de driehoekige betonnen vuurkam op het dak. Deze kam diende voor het fixeren van zandzakjes. Daarachter werd een Duitse mitrailleur geplaatst. Het voordeel was dat daardoor een hoger gelegen schootsveld werd bekomen. De bunkers hebben geen schietopeningen. Zij zijn door met hout gestutte loopgrachten verbonden met schuttersputten voor Mi. 

De machinegeweren komen dus juist uit boven het maaiveld. Door deze verhoogde opstelling werd een beter schootsveld bekomen. 

Voor dit type bunkers werd gewapend beton gebruikt. Als bewapening werd beton-, profielijzer of rails gebruikt. De wanden zijn aan de vijandzijde 1 m en meer en aan de achterzijde 50 cm. De dikte van de dekking variëert tussen 60 en 80 cm. De toegangen waren afgesloten met houten, tweeledige deuren om te voorkomen dat de bemanning niet zou buiten kunnen omwille van puin voor de deur.

Lees meer over de historiek van de Duitse bunkers 1917 in Turnhout
Vesting Flash: gratis nieuwsbrief van Simon Stevin met  overzicht van activiteiten en actualiteit.  Zo blijf je steeds op de hoogte.  

Klik hier en ontvang gratis Vesting Flash

Bij het uitbreken van de 1ste wereldoorlog speelden de forten een belangrijke rol.  De herdenkingen vormen een tastbaar aanknopingspunt om  de versterkingen  onder de aandacht te brengen.   Lees meer
Onze partners

    

Member of the International Fortress Council     

Als het over forten, bunkers of andere versterkingen gaat...